Geschiedenis
Reunie_005 Reunie_016 img20190828_18293194

Ongeveer duizend jongeren hebben zaterdagavond voor een complete chaos in het centrum van Hardenberg gezorgd. Meer dan tien ingegooide ruiten, drie beschadigde politiewagens en duizenden guldens schade prijken op de balans van een roerig weekeinde dat ontstond als reactie op het niet meer verlenen van ontheffingen aan bars na het tijdstip van 00.30 uur. Met harde hand en met gebruik van gummiknuppels en ‘lange lat’ moest de politie optreden om de merendeels opgeschoten jeugd te verspreiden.

Oosteinde

Het begin van de onrust in het centrum

Het Oosteinde, de Markt en Marktstraat waren in hoofdzaak het toneel van een ware veldslag die zich kenmerkte door joelende en stenen gooiende jongeren en door de politie ingezette achtervolgingen door smalle straatjes en brandgangen. In totaal werden vier personen aangehouden waarvan zaterdag twee voor mishandeling van politiemannen. Ook zondag werden twee mannen aangehouden, maar bleef het overigens vrij rustig en na 00.30 uur gingen de meeste barbezoekers rustig naar huis.

De ongeregeldheden hadden tot gevolg dat Hardenberg in de loop van zondag een ware stroom op sensatie beluste belangstellenden trok waardoor het in het centrum bijna net zo druk was als op een doordeweekse dag. Vrijdagavond was het feitelijk al de eerste keer dat de bars om 00.30 uur dicht moesten zijn. In samenspraak met de ingestelde overlegcommissie werd echter besloten deze avond niet te streng op te treden. Ook de barbezoeker was uitermate gering en er gebeurde niets bijzonders. Verschillende bars waren echter op het vastgestelde tijdstip nog niet leeg en gesloten.

Zo chaotisch als het zaterdagavond was, zo rustig was het zondagavond weer. Wel werd er weer een ruit ingegooid en wist de politie twee mannen aan te houden. Dit was echter al in de loop van de avond, nog voor de sluitingstijd. Ook zondag was het barbezoek niet groot. Wel bleven enkele jongeren nog een tijd lang rond de bars lopen maar tot gewelddadigheden kwam het niet meer.