Geschiedenis
Reunie_005 Reunie_016 img20190828_18293194

Belemmering voor de politie
Publiek vormt aanmoediging voor relschoppers
Bramerstraat2Terwijl er nog niets aan de hand was, de straten in het centrum van Hardenberg nog rustig en stil waren, stonden zaterdagavond op verschillende hoeken al groepjes mensen te wachten op de dingen die zouden komen. Reeds om half 12 stonden ze er, de nieuwsgierige Hardenbergers. Niet alleen jeugdige personen, maar ook ouderen. Een uur moesten ze wachten. Toen om 00.30 uur jeugdige barbezoekers met rotjes begonnen te gooien en even later met klinkers, zaten ze op de eerste rang.

De politie kon met hen geen rekening houden. De toeschouwers vormden voor de raddraaiers een aanmoediging en belemmerden de politie in haar taak. De politie verzoekt de Hardenbergers dan ook van de rellen weg te blijven. In de nacht van zondag op maandag was het rustiger. Enkele kwaadwillige barbezoekers vonden het echter nog een bravourestuk om nog wat ramen in te gooien. Het afgelopen weekeinde bleken er ook verstandige jeugdige barbezoekers te zijn. Zij hielden er rekening mee dat er omstreeks 00.30 uur moeilijkheden zouden komen en gingen vroegtijdig weg.

BramerstraatOpvallend was echter dat er om 00.30 uur nog veel zeer jeugdige jongens en meisjes enkele bars uitkwamen. Ook burgemeester L.A. van Splunder was hiervan getuige. In de gemeentelijke nota ‘Vechten tegen de bierkaai?’ staat ook dat er steeds op jeugdiger leeftijd wordt gedronken en dat hier een duidelijke taak van de ouders ligt. Het schoonvegen van het centrum gaf voor veel jongeren wel problemen. Ze konden daardoor niet meer bij hun brommer of auto komen. Rond het centrum trad de politie wel streng op, maar dat was om te voorkomen dat jongeren het centrum weer zouden ingaan.

Er stond publiek op de hoeken van de straten en de mensen kwamen uit hun huizen of hingen uit het raam, zelfs met verrekijker, om zich te verkneuteren aan de eventuele rellen.

Drie jongeren wegens gooien van stenen bij rellen aangehouden
div._007Dinsdagavond en woensdagmorgen heeft Hardenberger hemeentepolitie een drietal jongeren aangehouden wegens het gooien van stenen door een winkelruit aan het Oosteinde in het afgelopen weekeinde, bij de rellen die daar toen weer plaats hadden. Dinsdagavond werd een 17-jarige Hardenberger gearresteerd. Hij heeft bekend te hebben gegooid. Hij was op het politiebureau voor een andere zaak, want hij was tijdens de herrieschopperij z’n horloge kwijtgeraakt.

In het verhoor hierbij, kwam ook z’n bekentenis over het gooien van de steen. De grote ruit, die hierdoor aan diggelen ging betekent een schadebedrag van ƒ1300,-. Op het moment dat de ruit sneuvelde, waren er drie jongeren die stenen wierpen. Woensdagmorgen konden hiervoor de andere twee jongeren worden opgepakt. Het waren twee plaatsgenoten van 18 en 19 jaar.

Hardenbergers voor vernieling aangehouden.
De woorden van bugemeester Van Splunder, dat men de Hardenbergers niet behoeft schoon te praten, zijn duidelijk gestaafd door de aanhoudingen die deze week zijn verricht naar aanleiding van de onlusten on het weekeinde.

De eerste die werd aangehouden was een 17 jarige uit Hardenberg. De jongeman kwam aangifte doen van het verlies van zijn horloge tijdens de rellen in het weekeinde. Hoewel de politie aanvankelijk geen verdenkingen tegen hem had maakte men toch een praatje met hem waarbij hij uiteindelijk door-de-mand viel en bekende een winkelruit van 4 x 2 meter met een waarde van ƒ1300,- te hebben ingegooid.

Uit het verdere onderzoek dat door de politie werd ingesteld kwam de verdenking op nog twee Hardenbergers. Op een later tijdstip werd de 18-jarige van huis gehaald terwijl woensdagmorgen de 19-jarige op zijn werk werd aangehouden. Ook zij zouden medeplichtig zijn aan hetzelfde vandalisme. De jongelui zullen dezer dagen aan de officier van justitie worden voorgeleid die zaterdagavond persoonlijk getuige was van de onrust in Hardenbergs centrum.