Geschiedenis
Reunie_005 Reunie_016 img20190828_18293194

Tientallen auto’s reden zaterdagavond al door het centrum van Hardenberg. Het was om half elf al behoorlijk druk in Oosteinde en op de Markt, voornamelijk door de talrijke nieuwsgierigen die iets willen zien van de te verwachten onlusten. De eerste groepen jongeren staan her en der verspreid en ook de jeugd van vroeger, nu 65+ers, staan op de hoek van de straat. Opvallend veel jongeren waren echter al naar huis met de laatste treinen en ook op eigen gelegenheid.
Waarschijnlijk met de vermaning van moeder toch vooral op tijd thuis te zijn, maar misschien ook door de rijkere ervaring van vorige week.

Op de vlucht voor de mobiele eenheid

Op de vlucht voor de mobiele eenheid

Hier en daar klinkt wat gejoel en geschreeuw, maar wie verwacht weer zo’n grote meute als vorige week te zien heeft het mis. De bars zijn lang zo druk niet bevolkt als vorige week en als de klok van half één heeft geslagen lijkt het alsof er meer nieuwsgierigen dan barbezoekers op straat zijn. Op de hoek van de Voorstraat en Fortuinstraat staat zeker 150 man als de bars leegstromen. Om middernacht, toen er nog niets viel te beleven, stonden er bij de muur van het kerkhof, Sportlaan-Stationstraat-Oosteinde, al tientallen mensen te kijken. “Je zou ze zo over de muur schoppen als het al niet vol was”, zegt een sarcastische bewoner.

Slechts enkele honderden jongeren zijn het die na half één op de kruising Admiraal Helfrichstraat – Oosteinde wat uitdagend bezig zijn. Dan gaat de eerste steen door de lucht en door een ruit. Dat is weer sein voor de onrust, maar ook voor de politie die nog geen twee minuten later met de mobiele eenheid het centrum instuift. Nog nooit is zo snel een straat schoongeveegd. In nog geen minuut zijn de straathoeken bezet, trekken de mannen in linie door de straten, bijgestaan door politiehonden, worden hier en daar de eerste klappen uitgedeeld en wordt de te ontruimen kring steeds groter. Na het Oosteinde volgt de Voorstraat, maar via zijstraatjes komen de jongeren toch weer achter de Spinde waar ze echter ook op een warm onthaal kunnen rekenen.

Stenen uit publiek.
Door de massale vlucht heeft iedereen een goed heenkomen gezocht, soms ook gewoon huizen binnen gevlucht. Onder leiding van de korpschef van de politie wordt een grote bar aan het Oosteinde leeggehaald. Er komen nog tientallen jongeren uit. Zij worden onmiddelijk tot in de verre omtrek verspreid, voor enige samenscholing is geen kans. De massa kijklustigen vormen voor de raddraaiers onder de jongeren een schitterende schuilgelegenheid. Op de hoek Sportlaan – Parkweg worden vanuit publiek stenen naar de politie gegooid en ook daar worden charges uitgevoerd. Aanvankelijk wordt het publiek, ook elders, door dringend optreden met de schilden achteruit en uit elkaar gedwongen, maar wie niet horen wil moet ook hier voelen en vallen er klappen.

Om half twee moet worden opgetreden bij de huishoudschool aan de Marslaan, maar ook aan de Bruchterweg en aan de Europaweg. Dit omdat de wijde omgeving wordt ontdaan van elke mogelijkheid om zich weer te hergroeperen. Dat probeert men ook nog met enkele tientallen jongeren tussen het zwembad en het gemeenschapscentrum De Haven. De situatie is zo gespannen dat barpersoneel aan de Markt politiebegeleiding vraagt om naar de auto’s en naar huis te kunnen gaan.

Ruiten dicht.
Omdat het centrum zo vlot is ontruimd behoeven de bewoners en winkeliers ook niet lang te wachten met het dicht timmeren van de gesneuvelde ruiten. De daarvoor benodigde materialen zijn bij voorbaat al ingekocht en met latten en platen worden de gaten gedicht. Dat het veelal wilde acties zijn geweest blijkt uit het feit dat ook niet-betrokkenen hun ramen zien sneuvelen. Die zaterdagavond is het echter al om 02.00 uur rustig. De mobiele eenheid trekt zich terug.

Zo rustig als het vrijdagavond was, zo rumoerig verliep de zaterdagavond. Nog even lijkt het er op dat ook de zondagavond weer moeilijk zal worden. Om half elf wordt er al een grote ruit ingegooid. Velen zeggen het gezien te hebben, maar niemand kan de juiste dader aanwijzen. In het donker zijn alle katten zwart en dat bemoeilijkt zelfs de meest zekere getuigen. Een aangehouden verdachte blijkt zo’n waterdicht alibi te hebben dat hij vlot weer op vrije voeten wordt gesteld. De regen, die zondagavond in stromen neerkomt, blijkt een bondgenoot van de politie te zijn. Als om 00.30 uur de bars uitgaan zoekt iedereen in haast zijn weg naar huis. Naast alle nieuwsgierigen waren beroepshalve aanwezig burgemeester mr. L. van Splunder die vergezeld was van de officier van justitie te Almelo die persoonlijk de gebeurtenissen in ogenschouw nam om deze eventuele vonnissen te kunnen laten meespreken.