Geschiedenis
Reunie_005 Reunie_016 img20190828_18293194

Na twee weekeinden met rake klappen lijkt het er op dat de rust in het centrum van Hardenberg is weergekeerd. Een rust die misschien wat betrekkelijk kan zijn, want er waren verschillende faktoren die er een rol in hebben gespeeld. Zo was de regen, zoals te verwachten, de grootste bondgenoot van de politie, waardoor het slecht verblijven was in de natte en kille avonduren. Niettemin blijkt ook wel dat het publiek, dat de vorige weken in drommen kwam kijken, het verstand gaat gebruiken. Slechts een handje vol kijklustigen vertoonde zich op de daarvoor geëigende plaatsen. Met zachte drang heeft de politie, die tot het uiterste paraat was, het centrum weten te ontruimen. Om goed 01:00 uur was de rust in het Oosteinde volledig teruggekeerd. Wéér een uur winst in vergelijking met vorige week.

Situatie wordt weer leefbaarVrijdagavond was het zoals gewoonlijk al rustig in het centrum. Zaterdagavond leek de kwestie wel weer op ‘scherp’ te worden gezet. De bar in het Oosteinde liep behoorlijk vol, mede doordat de City-bar aan de Markt gesloten bleef. De politie was alert en stond in koppels van twee man her en der te posten. Tegen 00:30 uur stonden zij tussen de honderden jongeren die de straat op kwamen. Een man, die een tegel in de hand had liet deze snel vallen toen hij vlakbij de agenten ontwaarde. Tot 00:45 uur bleef men wat joelen en schreeuwen en nam de wachtende groep jongeren, evenals de politie, een afwachtende houding aan. Daarna begon men met zachte dwang de jongeren te verspreiden. ‘Kom jongens, nu naar bed toe, het is hoog tijd’. Op deze manier wisten amper tien man politie taktisch honderden jongens en meisjes te verspreiden.

Te laat
Dat het niet tot uitspattingen kwam zoals in de vorige weekeinden kan misschien ook te wijten zijn aan de houding van de Papillon-eigenaar die op tal van plaatsen pamfletten had opgehangen met de mededeling dat rustverstoorders geen toegang meer tot zijn bar zouden hebben. ‘Daar is die man wel enkele jaren te laat mee gekomen’, vonden enkele bewoners uit de omgeving. ‘Voor die rust had hij eerder moeten zorgen, dan was het niet zover gekomen’. Ook het overleg dat de bar-eigenaar met de omwonenden wilde hebben, is niet ver gekomen. Ook zal het zeker tot de rust hebben bijgedragen dat de politie al een aantal dader van de gewelddaden heeft aangehouden.

Ook in de afgelopen dagen zijn weer enkele aanhoudingen gedaan. De 25-jarige G.M. uit Hardenberg werd aangehouden omdat hij in het vorige weekeinde vanaf het dak van de Hema afval heeft staan gooien. Na het opmaken van het proces-verbaal werd hij heen gezonden. Zaterdagavond werd ook nog de 16-jarige H.A.G. uit Coevorden aangehouden nadat hij een ruitje in een verkeerszuil op de hoek Stationsstraat-Gramsbergerweg had vernield. Mede omdat zijn laatste trein ruimschoots was vertrokken werd de jongen later door zijn ouders van het politiebureau afgehaald.

Overigens tekent de politie bij het afgelopen weekeinde nog aan dat er, hoewel duidelijk minder, toch nog te veel nieuwsgierigen op de been waren. ‘We hebben zelfs een echtpaar met kinderwagen naar ‘de brand zien gaan’, zegt korpschef Van Brakel. ‘Je blijft natuurlijk kijkers houden die het nooit afleren. Maar ik heb hoop dat we nu op de goede weg zijn en dat er voor omwonenden en barbezoekers een leefbare situatie gaat ontstaan’.