Geschiedenis
foto_115a Gerrie bovenbar Zonder titel

‘Het gemeentebestuur van Hardenberg denkt zeker dat de duivel uit de bierpomp komt’.

Kris Meerlo, exploitant van de plaatselijke video-discotheek Papillon, ieder weekeinde goed voor 2000 bezoekers, vecht met andere collega’s tegen het met anderhalf uur vervroegde sluitingsuur van alle horecabedrijven in deze middelgrote (30.000 inwoners) Overijsselse plaats. Gewoonlijk waren hier de bars en cafés tot ’s nachts twee uur open met speciale ontheffing van de burgemeester. Op 1 december 1979 draaide de gemeenteraad het besluit van de burgemeester met diens volledige instemming terug. Bars en cafés moeten voortaan in Hardenberg al om half één gesloten zijn. Bij de meeste genieters van een glas gedistilleerd is deze maatregel regelrecht in het verkeerde keelgat geschoten. Gevolg: veldslagen tussen barbezoekers en politie, waarbij rake klappen vallen, talrijke ruiten sneuvelen en heel wat opgewonden jongeren spoorslags in de cel verdwijnen.

Baksteen
Politiebewaking voor de woning van burgemeester mr. I. A. Splunder van Hardenberg voorkwam vorige week niet dat er plotseling tóch een enorme baksteen door het raam van zijn woonkamer zeilde. “In plaats van de hoffelijkheidspluim, wordt het horecaleven in Hardenberg helaas gekenmerkt door charges met gummilatten”, roept een verontwaardigde bareigenaar. “Dat is natuurlijk geen reclame voor onze stad, met veel toeristen in de buurt vanwege het ponypark Slagharen. Het publiek van goede wil mijdt Hardenberg steeds meer en wat we hier overhouden zijn voornamelijk de rellentrappers”.

Omzet

KrisGerrit Plasman, voorzitter van de Hardenbergse horeca: “Mijn omzet is de laatste tijd met zeker dertig procent verminderd. Dat is ook zo het geval bij tal van andere collega’s in de stad. We weten dat de burgemeester het alcoholprobleem landelijk wil aanpakken, te beginnen in Hardenberg. Maar het voert ons toch te ver wanneer het pilsje, dat wij binnen in alle gezelligheid tappen er kort daarna buiten door de politie weer wordt uitgeslagen”.

Hardenberg vormt met zijn dertig bars en discotheken een belangrijk uitgaanscentrum voor de gehele streek.
Exploitant Kris Meerlo: “Tegen sluitingstijd begeven grote groepen jongelui zich naar het station om de laatste trein te pakken. Er werden dan soms vernielingen aangericht en de buurtbewoners klaagden over de liederlijke taal van sommige brooddronken jongeren. Maar een barbezoeker is nu eenmaal geen kerkganger en zolang je een stad niet compleet drooglegt zul je altijd de randverschijnselen rond een pilsje drinken blijven houden”.

Klachten
Burgemeester Van Splunder legt uit: “Met de snelle groei van onze gemeente nam het alcoholgebruik onder de jongeren fors toe. Het regende klachten van burgers bij wie vernielingen waren aangericht. Zelf geven we het goede voorbeeld door op gemeentelijke recepties geen alcoholhoudende dranken meer te serveren”.

De Hardenbergse horeca heeft inmiddels tegen het vervroegde sluitingsuur bezwaar aangetekend bij de Raad van State. Veel Hardenbergers schudden meewarig hun hoofd en voorspellen: “Zelfs met de steun van zijn rellenpolitie houdt de burgemeester dit niet lang vol”.